loading...

10 cele mai frumoase castele din România

În România sunt peste 150 de castele. Din păcate, o mare parte din ele sunt degradate, fie din cauza comuniștilor, fie din cauza unor procese între moștenitori.Iată, însă, câteva dintre cele mai frumoase castele din țara noastră, care au fost îngrijite:

 1. Castelul Peleș, Sinaia

  Între anii 1873 și 1875 se face temelia viitorului castel Peleș, la inițiativa regelui Carol I al României, care a decis și ca fosta localitate Podu Neagului să se numească Sinaia. Lucrările au fost conduse de trei arhitecți: Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman. Din 1914 și până în 1947, castelul a fost pentru vizite oficiale. În 1948, comuniștii au închis Peleșul, iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate și o parte a fost transferată la Muzeul de Artă din București. A fost retrocedat regelui Mihai în 2007 și a rămas în continuare deschis vizitatorilor.

 2. Castelul Corvinilor, Hunedoara

  Numit și castelul Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

 3. Castelul Bran, Brașov

  Este cel mai cunoscut și vizitat dintre castelele din România. Deși a intrat în circuitul turistic drept castelul lui Dracula, Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, căruia i-a fost atribuită legenda, acesta nu a locuit niciodată la Bran, potrivit istoricilor. A fost ridicat inițial ca trecătoare cu scop militar (în 1377), cetatea a suferit mai multe modificări între 1622 și 1886, pentru ca în 1920 să fie transformată în castel de către regina Maria. În contemporaneitate a funcționat mult timp ca muzeu al statului, pentru ca în 2006 să fie retrocedat lui Dominic de Habsburg și familiei sale, moștenitorii de drept, în urma donației făcute de regina Maria. Aceștia au remobilat castelul și l-au redeschis spre vizitare în 2009.

 4. Castelul Karolyi, Carei

  Lucrările au fost începute în 1482, de către groful Karoly Laszlo, însă de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări. În timpul războielor cu turcii castelul a fost înconjurat cu ziduri groase cu bastioane. Castelul a suferit avarii serioase în urma cutremurului din 1834 și a fost restaurat în stil neogotic în 1896. În perioada interbelică o parte a casteluui a devenit sanatoriu, iar cealaltă parte cazinou. În prezent, castelul este administrat de primăria Carei, care a reușit să atragă un proiect european în valoare de 4 milioane de euro și l-au redat circuitului turistic.

 5. Castelul Cantacuzino,Bușteni

  Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.
  Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.
  Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilionul de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.
  În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic

 6. Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea, Hunedoara

  A fost construit în anul 1782 de contele Elek Kendeffy, membru al unei familii de nobili bogați. Castelul a fost preluat în 1982 de administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel. În 2001, a fost retrocedat unui nepot de-al lui Gabor Kendeffy, dar continuă să funcționeze ca hotel.

 7. Castelul Sturdza, de la Miclăușeni, Iași

  Este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice.

 8. Castelul Banffy

  Castelul Bánffy de la Bonțida, care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855).

 9. Castelul Țepeș

  Castelul Ţepeş a fost construit în anul 1906, cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.
  Totuşi, destinaţia iniţială a edificiului a fost aceea de turn de apă. Din cauză că forma rezervoarelor nu era una estetică, s-a adoptat soluţia unei construcţii care să întrunească pretenţiile de „artă şi stil” ale organizatorilor. Ca urmare, construită după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu, clădirea a reprodus, în mic, Cetatea Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, în locul numit Cheia Argeşului, de pe Plaiul Loviştei, jud. Argeş.

 10. Castelul cu turnurile de colț – Cetatea Făgărașului, Făgăraș

  Apare prima data în documente oficiale în 1455, însă construcția lui începuse încă de la sfârșitul secolului XIV, pe locul unei fortificații din lemn si pământ din sec XII-XIII. În secolul al XV-lea, cetății i se adaugă 4 turnuri de colț, pentru o mai bună apărare, iar în secolul următor Stefan Mailat (voievod al Transilvaniei între 1534 -1540 şi proprietar al cetății între 1528-1541) transforma cetatea de apărare într-un castel cu o puternică fortificație exterioară. Din secolul al XVII-lea, cetatea devine reședința princiara a lui Mihai Viteazul, care o dăruiește ulterior soției sale. Principii Transilvaniei Gabriel Bethlem (1613-1629) și Gheorghe Racozi I (1630-1648) au dat forma si dimensiunile actuale ale cetății.

Asemănătoare

Login / Sign up