loading...

17 reguli de etichetă modernă

Fiecare dintre noi trebuie să ştie să se respecte pe sine şi pe cei din jur, atât acasă, cât şi la birou sau când merge în vacanţe.

1. Nu merge niciodată în vizită fără a anunța. O femeie britanică spunea că atunci când cineva sună la ușa ei, își lua pantofii în picioare, își punea o pălărie pe cap și lua o umbrelă în mână. Dacă îi plăcea persoana care venise să o viziteze îi spunea: “Ce bine că ai venit. Tocmai ce am ajuns acasă.” Dacă nu, ea ofta și spunea: “Ah, ce păcat, trebuie să plec.”

2. Nu scutura o umbrelă plină cu apă – nici în metrou, nici la tine acasă, nici la birou, nici la cineva acasă. Pe nicăieri. Închide-o și pune-o pe un suport pentru umbrele sau un cârlig.3. Nu pune niciodată geanta pe genunchi sau pe scaun. Un plic elegant și mic poate fi pus pe masă. O geantă de mână poate fi agățată de scaun sau pusă pe podea. Servieta trebuie să stea întotdeauna pe podea.

4. Pungile de plastic ar trebui folosite doar pentru cumpărăturile de supermarket. Nu le folosi ca “geantă”, este puțin de prost gust.

5. În casă poartă haine confortabile: pantaloni și o bluza simplă. Halatul este făcut pentru a fi purtat după duș, iar pijamalele pentru a dormi în ele în timpul nopții. Și cam atât.

6. Când un copil se mută în propria lui cameră, bate la ușă înainte de a intra în camera lui.

7. O femeie poate purta o pălărie și mănuși într-o încăpere. Dar nu o șapcă și mănuși cu un deget.

8. Numărul total de accesorii pe care îl porți nu trebuie să fie mai mare de 13 (și aici includem și nasturii de la palton). Brățara poate fi purtată peste mănuși, însă inelul nu. Cu cât ziua trece, cu atât bijuteriile purtate trebuie să fie mai scumpe. În trecut, diamantele erau considerate “podoabe” purtate doar seara de către femeile căsătorite, însă în zilele noastre acestea pot fi purtate și în timpul zilei.

9. Dacă inviți pe cineva la restaurant, înseamnă că TU plătești. În cazul în care o femeie invită un partener de afaceri la prânz, ea plătește. Dacă cineva spune “Hai să mergem să mâncăm” înseamnă că toată lumea plătește. În cazul în care un bărbat se oferă să plătească pentru o femeie, ea poate accepta.

10. Prima persoană care iese dintr-un lift este cea care stă cel mai aproape de ușa de deschidere.

11. Cel mai prestigios scaun dintr-o mașină este în spatele șoferului… și este pentru o femeie. Un bărbat stă lângă ea, iar când iese din mașină el ține ușa și întinde mâna femeii pentru a o ajuta să iasă. Când un bărbat conduce, femeia trebuie să stea în spatele lui. Cu toate acestea, indiferent de locul în care stă în mașină, bărbatul trebuie să îi deschidă ușa și să o ajute să iasă din mașină.

12. Nu spune că ești la dietă. Mai mult decât atât, nu poți refuza mâncarea oferită de o gazdă primitoare cu această scuză. Nu uita să aduci complimente persoanei care a gătit mâncarea (chiar dacă nu ai gustat-o).

13. Nu încerca să faci conversație pe subiecte precum politica, religia, sănătatea și banii. Întrebare nepotrivită: “Ce rochie frumoasă! Cât a costat?”. Cum să îi răspunzi? Zâmbește și spune: “Este cadou.” Dacă persoana insistă, spune cu blândețe: “Nu aș vrea să vorbesc despre asta.”

14. Familiaritatea între oameni care abia se cunosc este interzisă. Tratează-i pe ceilalți așa cum tu îți dorești să fii tratat. Același lucru putem spune și despre membrii familiei – tratează-i cu respect.

15. Dacă vorbești despre persoane absente înseamnă că le bârfești.

16. În cinema, teatru sau în sală de concert, trebuie să te deplasezi către locul tău cu fața la oamenii care sunt pe scaun; bărbatul merge întotdeauna primul.

17. Nouă lucruri ar trebui ținute secrete: vârsta, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea și dizgratia.
Sursa: eustiu.com

Asemănătoare

Login / Sign up