loading...

6 legi ale psihologiei, cunoașterea cărora îţi vor schimba viaţa!

Fenomenele prezentate mai jos te vor ajuta să devii mai bun şi să gândeşti raţional, inclusiv să înţelegi de ce oamenii repetă greşelile comise anterior.

 1. Efectul Pratfall

  Cei din jur te vor îndrăgi mai mult dacă nu vei arăta perfect. Pentru a impresiona, încercăm mereu să ne etalăm cele mai bune calităţi. Oamenii îi îndrăgesc însă, în primul rând pe cei care au neajunsuri (suportabile). Savanţii au demonstrat că exprimarea slăbiciunii sau vulnerabilităţii inspiră afecţiune oamenilor din jur.

  Studenţilor de exemplu, le plac mai mult profesorii cu discurs temperat decât cei ce-şi etalează ostentativ inteligenţa. Să fii timid şi să greşeşti la prima întâlnire e o metodă mai eficientă să placi cuiva. Această teorie a fost numită Efectul Pratfall.

  Să greşeşti în public e natural, şi chiar e de folos dacă nu dăunezi nimănui.

  Efectul Pygmalion

  Speranţele mari cresc productivitatea. Psihologul Robert Rosenthal a stabilit în cadrul unor studii, că într-un grup de copii, cei cu IQ-ul mai mare, arată rezultate modeste în raport cu cei cu nivel de inteligenţă medie. Celor din urmă li se impune practic presiunea de a-i egala pe primii, care la rândul lor nu progresează potrivit aşteptărilor legate de calităţile pe care le au.

  „Așteptările sunt cele care vă creează realitatea” – spune psihologul. Astfel, trebuie să-ţi propui să înfăptuieşti obiective irealizabile, ceea ce îţi va stimula insistenţa de a-ţi atinge scopul. E demonstrat că au rezultate mai bune cei care-şi propun realizări peste măsura posibilităţilor.

  Paradoxul alegerii

  Varietatea opţiunilor nemulţumeşte. S-ar părea că dacă avem mai multe opţiuni e mai bine. Psihologii Mark Lepper și Sheena Iyengar au demonstrat însă că nu e tocmai așa. Cei doi au constatat într-un experiment că gurmanzii, cărora le propuneau să aleagă diferite feluri de mâncare, deveneau tot mai nemulţumiţi de alegerea făcută odată cu creşterea numărului de oferte.

  Efectul martorului

  Sunt mai puţine şanse să te salveze cineva dacă în jur sunt mai mulţi oameni. De exemplu, un bătrân va fi ajutat să traverseze strada mai degrabă dacă în preajmă va avea o singură persoană. Când sunt mai multe, fiecare pasează celorlalţi înfăptuirea gestului. Acest efect psihologic a fost demonstrat de psihologii Bibb Latene și John Derli.

  Sfat de reţinut! Când ai nevoie de ajutor, cere-l unei persoane anume! Nu striga la toţi!

  Efectul Spotlight

  Cei preocupaţi permanent de propriile gânduri, nu observă nici cele mai vizibile lucruri sau fenomene din jur.

  Nu e cazul să dai mulţi bani pe o maşină sau un telefon. Celor din jur de fapt le e totuna ce ai. Ei sunt preocupaţi de propriile reflecţii.

  Efectul focalizării atenţiei

  Oamenii supraapreciază importanța gândurilor pe care le au în privinţa lucrurilor și fenomenelor din jur. „Nimic în viață nu e mai important decât lucrul la care te gândeşti”, – spune David Kahneman. Marketologii utilizează acest efect pentru a atrage clienţi, încercând să-i convingă că procurarea unui anumit lucru îi va ferici.

  O simplă axiomă te face însă imun la asemenea efect psihologic: Nimic nu va fi mai important decât acum. Lăsaţi-vă de proiectarea unor planuri pe termen lung. Şi în genere, acceptaţi în sfârşit realitatea că omul nu poate prezice viitorul!

  Sursa: http://eustiu.com/6-legi-ale-psihologiei-cunoasterea-carora-iti-vor-schimba-viata/

Asemănătoare

Login / Sign up