loading...

Ce ramane cand iubirea trece?

Nimic nu este permanent in aceasta lume, poate doar schimbarea. Oamenii se schimba ca si relatiile dintre ei. Orice relatie de cuplu are suisuri si coborasuri. Momente de extaz si implinire, dar si conflicte si tensiuni puternice. Exista oameni care reusesc sa depaseasca aceste momente si sa continuie proiectul comun, altii nu.

Dupa doar cativa ani fiecare partener isi da seama ca traiul in doi nu inseamna doar sarutari, imbratisari si nopti fierbinti de amor. O relatiie se termina atunci cand unul din parteneri se opreste din a-l iubi si respecta pe celalalt.
Poate exista si norocosi printre noi care s-au cunoscut in liceu, s-au casatort tineri si traiesc fericitii si in extaz pana la adanci batraneti, reusind sa mentina unitatea cuplului, fara sa traverseze momente dificile sau o ruptura. In mod sigur, exista si alte milioane de oameni care se confrunta cu despartiri, divorturi, momente de singuratate si tristete.

Ce face dragoste sa se termine? Iata cateva cauze:

1. Pierderea comunicarii. Absenta persoanei iubite, pentru o anumita perioada, poate face dragostea sa creasca, dar lipsa ei constanta, duce in timp la ruptura. Iubirea are nevoie de comunicare constanta, la fel cum o planta are nevoie de lumina si apa. Lipsa comunicarii, a dialogului, intre cei doi parteneri, este in mod sigur, semnalul unei schimbari.
2. Pierderea atractiei. Dragostea incepe de la atractie, fie ca este fizica sau legata de personalitatea unei persoane. Daca acest lucru de inceput, este pierdut, se pierde o legatura importanta si cuplu este in pericol.
3. Pierderea increderii. Nu poti iubi o persoana, in care nu poti avea incredere, o persoana care nu isi tine promisiuniile, care minte sau inseala. Increderea sta la baza oricarei relatii de dragoste si atunci cand este incalcata in mod repetat, iubirea inceteaza sa mai existe.
4. Pierderea respectului. Respectul este intotdeauna asociat cu dragostea. Consideratia si pretuirea pentru partener, nu poate lipsi intr-o reteta a fericirii in doi. Toti avem defecte si putem comite greseli. A valoriza persoana de langa tine, inseamna a nu pierde iubirea celuilalt.

Cat dureaza dragostea? Unii cercetatori au incercat sa raspunda la aceasta provocare: 3 sau 5 ani, dar legat de acest subiect, nu au putut ajunge la un consens. Un sigur lucru este insa, cert. Dragostea se termina atunci cand dispare “noi ” si cand ramane doar “ tu si eu”.

Atunci cand diferentele mascate in aceasta constructie comuna, incep sa iasa la suprafata si sa dicteze comportamentul fiecaruia.

Atunci cand nu mai exista proiectul comun, ci doar dorinte si nevoi individuale.Cand fiecare individ, incepe sa-si masoare fericirea si sa-si calculeze “investitia “ facuta, daca a castigat sau a iesit in pierdere in aceasta relatie.

Dragostea dispare atunci cand un partener, isi doreste numai beneficii si nu este dispus sa “piarda” sau sa “renute”, in favoare binelui comun.
In orice relatie timpul, rutina, monotonia, problemele zilei de azi si maine, schimba, transforma. Este nevoie ca ambi parteneri, sa reaprinda si sa mentina preocuparea pentru “noi”.Dragostea incepe cu un zambet, sau cu o privire si poate creste frumos in timp, dar atunci cand se termina, in mod sigur, raman si lacrimi. Lacrimile sunt pentru “noi”, pentru ce am dorit sa fie, pentru ce ne-am imaginat ca ar putea fi.

Sursa: lapsiholog.com

Tags

Iubire

Asemănătoare

Login / Sign up