loading...

Cea mai mare peșteră din lume se află în Vietnam

Oamenii din jungla locală, în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang, provincia Quang Binh din Vietnam, s-au temut ani de zile de peștera Hang Sơn Đoòng, din cauza șuieratului făcut de râul din subteran. În 1991, un localnic, Ho-Khanh, a avut curajul și a explorat locul, găsind peștera și făcând-o cunoscută oamenilor locului.

  1. Peștera este situată în apropiere de granița Laos-Vietnam. Are un imens râu subteran ce trece prin interiorul său, a cărui albie este formată din calcar Permian. Potrivit lui Howard Limbert, această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare peșteră din Vietnam. Toate măsurătorile și cercetările realizate au dus la concluzia că în prezent, aceasta este cea mai mare peșteră din lume.

    În vietnameză, Hang Sơn Đoòng, înseamnă Peștera Râului din Munte. Cea mai mare cameră a peșterii are peste cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime. Cu aceste dimensiuni, peștera Son Doong preia de la peștera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peșteri din lume.

    Peștera se întinde pe o suprafață de aproximativ 9 km și este punctată de două „doline” mari, care sunt zonele în care plafonul peșterii s-a prăbușit. Pe aici lumina soarelui intră în peșteră ducând la creșterea arborilor, precum și a altor tipuri de vegetație.

  2. Peștera conține unele dintre cele mai înalte stalagmite cunoscute din lume, care ajung până la 70 de m înălțime. În spatele Marelui Zid Vietnam au fost găsite perle de peșteră de dimensiunea unei mingi de basebal, o dimensiune anormal de mare.

    La începutul lunii august 2013, primul grup de turiști a explorat peștera în prezența un ghid, plătind suma de 3.000 de dolari fiecare. Este nevoie de autorizație pentru a accesa peștera, iar aceasta se acordă în număr limitat. Doar 500 de permise au fost eliberate pentru 2015, tururi care s-au desfășurat în perioada februarie-august. După luna august, ploile abundente provoacă ridicarea nivelului râurilor și peștera devine în mare parte inaccesibilă.

    Sursa:http://www.cunoastelumea.ro/cea-mai-mare-pestera-din-lume-se-afla-in-vietnam-galerie-foto/

Asemănătoare

Login / Sign up